Общественная организация
«ВАЛЕОЛОГИЧЕСКИЙ ЦЕНТР «АТЛАНТА»
Валеология
Путь к твоему здоровью
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

Відомо, що про існування моркви дізналися більше 4000 років тому. Цікавим є той факт, що раніше морквину вирощували не заради коренеплоду, а заради соковитого бадилля і насіння. Перші згадки про вживання моркви в їжу і як медичного засобу припадають на I століття нашої ери. У ті часи вона мала фіолетовий колір і не мала такого яскраво вираженого смаку.

А в 17 столітті з’явилася морква в звичному для нас вигляді. Це був результат селекції, отриманий шляхом довгої наукової роботи нідерландських селекціонерів.

Користь моркви

Морква корисна для здоров’я — це факт. Вона містить в собі такі корисні речовини, як каротиноїди і різні мікроелементи:

комплекс вітамінів B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, PP та ін .

мінеральні солі: кобальту, калію, заліза, міді, фосфору, йоду та ін .

ферменти, вуглеводи (вміст цукру до до 15%), азотисті та інші речовини.

За рахунок їх високого вмісту морква має наступні корисні властивості:

• Знімає запальні процеси.

• Підвищує імунітет організму і покращує його опірність.

• Позитивно впливає на настрій людини і його розумову діяльність.

• Сприяє виведенню з організму зайвої рідини і токсинів.

• Покращує зір.

• Прискорює відновлення після хвороби.

• Стимулює хороший апетит.

• Покращує травлення.

• Регенерує і омолоджує клітини шкіри, уповільнює процеси старіння.

• Зміцнює волосся і нігті.

• Зміцнює судини і серце.

У складі моркви є клітковина, що позитивно впливає на травлення, а також насичує організм на деякий час. Так само, морква багата каротином, що позитивно впливає на нашу шкіру і колір обличчя. Антиоксиданти підвищують рівень гемоглобіну. 

Важливий плюс — морква поєднується з багатьма продуктами, доповнюючи їх своїм свіжим і солодкуватим смаком і апетитним хрустом, а значить, може стати частиною корисного перекусу. 

Але будьте обережні з вареної морквою. Її високий глікемічний індекс викликає скачки цукру в крові і тільки сильніше розпалює апетит.

Морква може завдати шкоди!

При вживанні будь-якого продукту важливо дотримуватися рекомендованих добових норм. Надмірне вживання моркви здатне привести до розладу шлунку і кишковика, викликати алергічні реакції, а передозування необхідними вітамінами здатне викликати хворобливий стан організму.

Застосування моркви в медицині

Всі частини даного овоча дуже корисні для здоров’я, завдяки чому існує безліч рецептів народної медицини, пов’язаних з ним.

Через своєю поживність і корисні властивості, найчастіше морква просто вживається в їжу, і це сприяє легкому насиченню організма  цілющими елементами.

Але існують і інші способи:

З насіння моркви готують лікувальний порошок, який допомагає при нирковій недостатності і каменеутворенні.

Для підтримки імунної системи готують незвичайний морквяний чай.

А при хворобах дихальних шляхів використовують морквяний фреш.

Популярна морква і в косметології, адже вона входить до складу численних поживних масок для обличчя, тіла і волосся. 

Застосування моркви в кулінарії

Морква є універсальним коренеплодом з якого готують супи, підливи, другі страви, салати, десерти і їдять просто так. 

Якщо ви хочете більш солодку моркву, то віддайте свою перевагу моркві з заокругленим носиком. Трикутна в перерізі морква більш кисла і іноді несмачна.

Лікувальні властивості моркви

Морква — природний полівітамін, з величезним вмістом каротину, що перетворюється в організмі у вітамін A. Нестача вітаміну A погіршує обмін речовин, викликає затримку росту, виснаження і порушення функцій нервової системи людини, знижує опірність організму інфекціям.

Брак вітаміну A сильно впливає на зір — різко падає гострота зору. Тому свіжа морква — найважливіший продукт в меню людей, які лікуються від розладів зору.

Моркву можуть вживати і діти і дорослі в будь-який час, за винятком періодів загострення виразкової хвороби, ентеритів і ін.

Терта морква і морквяний сік особливо корисні дітям, так як благотворно впливають на весь дитячий організм (очі, печінку, шлунок), сприяють нормальному росту дитини, розумовому розвитку, підвищують імунітет.

У народній медицині коренеплоди моркви вживають від тисячі хвороб. Морквяний сік з м’якоттю п’ють натщесерце як проносне при запорах і геморої по цілому або 2/3 склянки. Маленьким дітям морквяний сік дають по 1 столовій ложці вранці і ввечері.Сирий морквяний сік застосовують при:

• недокрів’ї;

• загальному занепаді сил;

• лікуванні авітамінозів (півсклянки на день);

• лікуванні сечокам’яної хвороби і хронічного холециститу;

• гастриті зі зниженою кислотністю;

• поліартриті обмінного характеру;

• бронхіті, ларингіті, нефриті;

• соком полощуть рот і горло при стоматиті і запальних процесах.

Морквяний сік, змішаний з медом чи цукром або зварений у вигляді сиропу, рекомендується при катарах дихальних шляхів, кашлі, захриплості (по 1 столовій ложці кілька разів на день). 

Свіжий морквяний сік п’ють як сечогінний засіб по 1 столовій ложці 3-4 рази на день протягом декількох місяців.

Морква покращує травлення, збільшує виділення молока у годуючих матерів, має протиглистову дією і використовується для вигнання гостриків. 

Морквяний сік можна зберігати в холодильнику не більше 2 діб після приготування.

Відвар з моркви (коренеплоди разом з бадиллям) п’ють при захворюваннях печінки.

Натерту моркву прикладають до обморожених або обпалених ділянок шкіри, до гнійних ран та виразок або обмивають проблемні місця морквяним соком, що сприяє зменшенню болю, послаблює запалення, прискорює очищення ран від гною і їх загоєння. 

Насіння моркви застосовують для лікування сечокам’яної хвороби.

З насіння моркви фармацевтика виготовляє лікарський препарат «даукарин», що має спазмолітичну дію і розширює коронарні судини. Лікарі призначають «даукарин» при хронічній коронарній недостатності з явищами стенокардії.

Бадилля моркви — незаслужено забута неоціненна допомога організму

У зеленому морквяному бадиллі життєво необхідних речовин настільки багато, що перед ним меркне блискуча репутація самої моркви. В листочках вміст вітамінів і мікроелементів більший в сотні разів. Це і вітамін А, вітамін С — головна підтримка імунітету, рідкісні в натуральному вигляді вітаміни групи В, що несуть відповідальність за стан нервової системи, печінки і шкіри. Треба пам’ятати і про мікроелементи (Ca, Fe, Na, K, Zn, Se, I, Cu, F), через нестачу яких просто неможлива життєдіяльність клітин.

Бадилля моркви додають до супів, салатів і запіканок, роблять маринад для консервування овочів і навіть п’ють чай.

Відваром морквяної бадилля наші прабабусі ополіскували волосся для їх активного росту і зміцнення.

 Свіже бадилля моркви гірчить. Щоб прибрати гіркоту її обдають окропом.

Бадилля моркви давно використовують як лікувальний засіб:

— Цілющий чай від геморою. Заливають 1 чайну ложку бадилля (висушеного в темному місці) склянкою окропу і настоюють, випивають склянку лікувального настою в кілька прийомів протягом дня.

— При циститі. П’ють чистий настій морквяного бадилля або в рівних пропорціях змішують його з настоєм петрушки.

— Настій морквяного бадилля застосовують при міомах і кровотечах.

— Примочки з відваром морквяного бадилля роблять при шкірних проблемах — дерматиті, псоріазі, алергії.

Для щоденного споживання свіже бадилля збирають відтоді, як тільки з’являються міцні зелені листочки. Щоб зробити запас зелені, потрібно зібрати її перед збиранням моркви.

Морквяне бадилля можна заготовляти методом сушіння або заморожування.

Рекомендується використовувати його у вигляді приправи для перших або других страв, відварів і чаю.

Не рекомендується вживати морквяне бадилля при алергіях, загостреннях виразкової хвороби, підвищеній кислотності шлунка, кишкових розладах.

Рассылка
Список статей
Дополнительный набор в группы

Уникальная система оздоровления – ХАДУ.

Ждем Вас в г. Харькове по адресу: Ст.м. Площадь Конституции,
ул. Пушкинская, 5
Понедельник – 17.30
Четверг – 18.00
Персональные тренировки
онлайн - тренировки

Тел. в г. Харькове:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

Сплав на байдарках

р. Ворскла (Украина) р. Псел (Украина)

Вы можете присоединиться! Звоните прямо сейчас.

Телефоны для справок:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com

ВНИМАНИЮ ВСЕХ ЖЕЛАЮЩИХ!

Валеологический отдых

УКРАИНА. Посещение уникальных мест в различных ее уголках

Подробная информация по условиям и организации отдыха по тел.
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com