Згідно з даними досліджень британських вчених, щоденне вживання бурякового соку сприяє підвищенню активності людини на 16%, а також робить її більш витривалою.
Такий результат можливий за рахунок властивості буряка скорочувати поглинання кисню організмом, що знижує втому.
Буряк сприяє омолодженню. Фолієва кислота, що міститься в буряку, сприяє утворенню нових клітин. Ще один елемент буряка, сприяючий омолодженню — кварц. Він важливий для здоров’я кісток, артерій та шкіри.
Буряк корисний для людей, страждаючих ожирінням і схильних до затримки рідини в організмі.
Варений буряк або буряковий відвар надає легку проносну і сечогінний дію, що сприяє очищенню печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту.
Однак буряк не варто вживати людям із захворюваннями шлунка та підвищеною кислотністю.
Буряк рекомендується вживати для профілактики серцево-судинних захворювань, таких як гіпертонія, атеросклероз, а крім цього буряк є корисним для роботи печінки. Речовини, що містяться в буряку, мають судинорозширювальну дію і сприяють зміцненню стінок капілярів.
Завдяки високому вмісту в буряках заліза і міді, цей коренеплід сприяє найкращому відновленню кровотоку після крововтрати (операцій, поранень і т.д.), і при анемії.
Тільки ні в якому разі НЕ МОЖНА пити свіжовичавлений сік буряка — може відкритися внутрішня кровотеча! вичавили і нехай постоїть хвилин 20-30.
Корисне та смачнее бадилля буряка
Наші предки знали про користь бадилля. З бадиллям варили супи і борщі, робили круп’яні страви, пекли пироги, виготовляли десерти і квас листя.
За старих часів господині заготовляли бадилля про запас. Його сушили або солили на зиму: молоде бадилля ретельно перемивали, складали в діжку, злегка пересипаючи сіллю, заливали хлібним білим квасом, і ставили в холодне місце.
Морквиння і бурячиння — найкраща основа для борщів.
Бурякове бадилля клали в окрошку і холодний борщ.
Бадилля багате на аскорбінову кислоту, дуже добре допомагає позбутися нудьги, похмурого настрою, пригніченості і зміцнювє стінки судин.
Бадилля буряка містить багато фолієвої кислоти, корисної для мозку і нервової системи.
Бадилля багате вітамінами групи В, залізом, калієм, магнієм і кальцієм, йодом.
Бурякова гичка чудово підходить для салатів. Вона багата клітковиною. Під час приготування її потрібно добре промити, дрібно порубати і обдати окропом. Листя стане м’якими і ніжними.
Бурячиння поєднується з редискою, селерою, огірком, з листям салату, шпинатом, зеленню і горіхами.
Салат заправляйте рослинними оліями холодного віджиму, додавайте лимонний або яблучний сік, сметану.
Бадилля можна додавати для приготування інших страв — в овочеве рагу, котлети, запіканки, омлети. Бурячиння може бути начинкою для пирогів.
Заготовка: бадилля
його сушать, заквашують, солять, консервують з іншими овочами і потім взимку використовують в кулінарії.
Користь бурякового листя
— При серцево-судинних захворюваннях, діабеті, при анемії, хворобах щитовидної залози.
— При головному болю в старовину розтирали лист буряка в кашку, прикладали до чола на 15 хвилин.
— Потовчений лист буряка прикладають до повік при кон’юнктивіті.
— Відвар листя буряка допомагає при запорах: столову ложку листя заливають окропом і настоюють до охолодження, за день випивають весь стакан в чотири прийоми.
— Допомагає, коли тривало гояться рани, тріскається шкіра. В таких випадках застосовують сік листя, кашку з нього (листя) – для компресів, відвар — для промивання ран і компресів.
— При хворобах і тріщинах стоп з відваром бадилля роблять ножні ванночки.
— Активізує обмін речовин і кровотворення.