Общественная организация
«ВАЛЕОЛОГИЧЕСКИЙ ЦЕНТР «АТЛАНТА»
Валеология
Путь к твоему здоровью
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

З найдавніших часів і до сьогоднішніх днів яблука дуже цінують як лікувальний засіб. У свіжому і печеному вигляді яблука використовують для поліпшення травлення і обміну речовин. Маленькі і великі, солодкі і кислі, різних сортів — всі вони дуже корисні.

Користь яблук для організму людини величезна. Яблуко — це один з найсмачніших і доступних фруктів. Переоцінити корисні властивості яблука для людини практично неможливо: це справжня скарбниця вітамінів і мікроелементів, баланс яких в організмі сприяє його омолодженню і є основою міцного імунітету.

Яблука — самий звичний фрукт в нашій країні, вони корисні й необхідні для раціону харчування кожної людини. Крім прекрасного смаку яблука володіють і корисними властивостями. Корисна дія яблук пояснюється їх багатим складом: в них містяться: вода — 80-90%; клітковина — 0,6%; цукор — 5-15%; каротин; пектин — 0,27%; крохмаль — 0,9%; фолієва і органічні кислоти; вітаміни: А, В1, В2, В3, С, E, P, РР, К; мікроелементи: натрій, фосфор, калій, сірка, мідь, цинк, кальцій, алюміній, фтор, хром, залізо, магній, молібден, нікель, бор, ванадій, марганець.

Користь яблук для організму:

Яблука сприяють нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту, попереджають запори і підвищують апетит.

Зелені сорти яблук корисніші червоних — в них більше цінних речовин. До того ж вони не викликають алергії, тому плоди (або сік) рекомендується давати навіть найменшим дітям і вагітним жінкам.

При захворюваннях печінки, нирок і серцево-судинних захворюваннях рекомендуються солодкі сорти яблук, при ожирінні, діабеті — кислі сорти.

До склауі яблук входить від 5 до 50 мг хлорогенової кислоти, яка сприяє виведенню з організму щавлевої кислоти і, крім того, нормалізує діяльність печінки.

Смачні плоди здатні частково компенсувати шкоду тютюну: в них є антиоксиданти, що захищають легені від нікотину. Помічено, що у любителів яблук легені функціонують набагато краще.

При ожирінні, набряках, гіпертонії відмінний результат дають розвантажувальні яблучні дні.Яблучна дієта ефективна при хронічних ентероколітах середньої тяжкості (ентероколіт — одночасне запалення тонкої і товстої кишки. Це захворювання системи травлення, воно зустрічається досить часто і призводить до атрофічних змін слизової оболонки і порушення функцій кишковика), при загостренні хронічного коліту.

Яблука містять багато заліза, вони потрібні для лікування недокрів’я: достатньо протягом дня з’їдати 0,5 кг яблук.

Затяжний кашель можна лікувати такою сумішшю: натерти яблуко, 1 цибулину, додати 1 столову ложку меду і перемішати. Вживати по 1 чайній ложці 3 рази на день в перервах між прийомами їжі.

При сечокам’яній хворобі, подагрі, ревматизмі, гастриті, ентероколіті, атеросклерозі допомагає яблучний відвар: нарізати 3 неочищених яблука середнього розміру, залити 1 л окропу, варити протягом 10 хвилин на слабкому вогні. Випити протягом дня.

З висушеної яблучної шкірки готується сечогінний чай: 1 столова ложка шкірки заливається 1 склянкою окропу і настоюється 5-10 хвилин. Вживається по 0,5 склянки 5-6 разів на день перед вживанням їжі.

Пісок у нирках і жовчному міхурі виводить свіжо вичавлений яблучний сік.

Яблука, печені в золі багаття, корисні при легеневих захворюваннях.

Натерті яблука з додаванням рослинної олії можна прикладати до тріщин на губах і сосках.

Курці можуть позбутися шкідливої ​​звички триденною яблучною дієтою. Крім яблук можна їсти чорний хліб і пити трав’яний чай — так організм легше переносить нікотиновий голод.

Клітковина, яка міститься в зелених яблуках, довго засвоюється і не дає довгий час відчувати почуття голоду.

Яблука містять пектин, який допоможе поліпшити колір обличчя і буде сприяти продовженню молодості і свіжості шкіри.

Користь від запечених яблук така ж велика, як і від сирих, при термічній обробці вони не втрачають великої кількості корисних речовин.

Розумне споживання яблук:

Зараз дуже поширені яблучні дієти, завдяки яким ефективно спалюється зайвий жир. Та слід пам’ятати, що перебуваючи на такій дієті можна викликати загострення колітів та спровокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту завдяки грубій клітковині, яка міститься в яблуках, При наявності таких захворювань як сечокам’яна хвороба і коліт, перед вживанням яблука необхідно перетворити в пюре.

Незважаючи на корисні властивості яблук, їх необхідно вживати з обережністю людям, що мають  виразкову хворобу шлунка і гастрит, бо кислоти, що містяться в яблуках, подразнюють слизову.

При загостренні гастриту, в перший тиждень дієти, слід їсти яблука запечені в духовці. За допомогою яблук можна поліпшити здоров’я і підлікувати гастрит. Для цього потрібно яблука (краще зелені сорти) ретельно вимити, очистити від серцевини і натерти на тертці. Натерті яблука рекомендується їсти рано вранці (так як протягом чотирьох годин до і після їх прийому не можна нічого їсти) і до 11 години можна спокійно снідати. Вживати яблука на ніч не рекомендується — вони сприяють газоутворенню. Перший місяць яблука в такому вигляді потрібно їсти щодня, другий місяць — три рази в тиждень і в третій — один раз на тиждень. Але все це повинно бути скомбіновано із загальною дієтою, тобто із раціону харчування потрібно виключити жирну, гостру і солону їжу, каву, міцний чай, свіжий хліб.

Щоб знизити вагу, відзначають дієтологи, слід 1-2 рази на тиждень влаштовувати розвантажувальні дні, а для профілактики вистачить дотримуватися одного розвантажувального дня на місяць. Для зниження ваги яблука краще їсти сирими або після мінімальної термічної обробки.

Яблука і краса:

— пектин покращує колір обличчя і сприяє свіжості шкіри;

— вітамін С є антиоксидантом і уповільнює старіння;

— яблука позитивно впливають на жирну, комбіновану і пористу шкіру, очищуючи її від забруднень і звужуючи пори;

— володіють потужними заживляючими властивостями;

— зменшують запалення на шкірі і усувають вугровий висип;

— вітамін К1 повертає тьмяному волоссю блиск і яскравий, насичений колір.

ВАЖЛИВО: Чим більше яблука лежать, тим вітамінів у них стає менше. Найкраще вживати свіжі плоди в натуральному вигляді або натерті на крупній тертці. Найбільш корисні дрібні, кислі і дикі яблука. Вони містять в десять разів більше корисних речовин, ніж глянцеві плоди. Звичайно ж, найбільш корисні яблука — в свіжому вигляді, але і при термічній обробці вони зберігають свою харчову і енергетичну цінність.

Користь яблук для організму — 12 фактів:

1. Яблука корисні для поліпшення і збереження пам’яті, а також в якості профілактики хвороби Альцгеймера.

2. Профілактика раку. Регулярне вживання яблук дозволяє на 23% зменшити ймовірність виникнення раку підшлункової залози. У шкірці яблук містяться сполуки, що запобігають росту ракових клітин в печінці, молочній залозі і товстій кишці.

3. Захист від холестерину. Яблука корисні для профілактики підвищеного рівня холестерину. Навіть якщо рівень вже підвищено, вживання яблук призводить до його зниження. Саме розчинні волокна, що містяться в яблуках, зв’язують жири в кишковику — це і сприяє зменшенню холестерину. Якщо з’їдати по 2 яблука в день, можна швидко знизити рівень холестерину на 16%. А яблучна дієта скорочує вміст холестерину в крові на 30%.

4. Користь яблук для серцево-судинної системи. Кислі яблука більш багаті на вітамін С, вони благотворно впливають на імунну систему, зміцнюють стінки судин, зменшують їх проникність для токсинів, знімають набряки, сприяють швидкому відновленню сил після тривалої хвороби. Яблука благотворно діють на організм при низькому кров’яному тиску і твердінні судин, тому що вони — потужний очищувач крові. Яблука корисні для серця і судин.

5. Корисні властивості яблук для жовчного міхура. Вживання хоча б одного яблука в день захищає від утворення каменів в жовчному міхурі. Яблука мають м’яку жовчогінну дію, вони сприяють запобіганню жовчокам’яній хворобі і холециститу. Якщо вже є проблеми з жовчним міхуром, то рекомендується застосовувати свіжо вичавлений яблучний сік – вживати по півсклянки або склянку за 15-30 хв. до їжі.

6. Корисні властивості яблук при діабеті. Яблука мають загальнозміцнюючу, підбадьорюючу, освіжаючу дію. Плоди з низьким вмістом цукрів впливають на коливання цукру в крові, вони показані хворим на цукровий діабет. Жінки, що з’їдають як мінімум одне яблуко в день, мають на 28% менше шансів захворіти на цукровий діабет 2 типу. Розчинна клітковина яблук зменшує коливання цукру в крові.

7. Корисні властивості яблук для жінок в постменопаузі. Тільки в яблуці міститься флавоноїд флоридзин, який збільшує щільність кісток. А це дуже важливо для жінок в зазначений період, який характеризується ризиком розвитку остеопорозу. У яблуках міститься бор, який теж зміцнює кістки.

8. Корисні властивості яблук при астмі. Щотижневе вживання 5 яблук сприяє зниженню рівня респіраторних захворювань (включаючи астму). Діти, які страждають на астму, легше переносять захворювання, якщо регулярно п’ють яблучний сік. Дуже корисно їсти багато яблук вагітним жінкам: завдяки яблукам у майбутніх дітей знижується ризик розвитку астми.

9. Корисні властивості яблук для травлення. Волокна, які містяться у  яблуках, покращують травлення. Вони однаково ефективні і при запорах (волокна очищають кишковик), і при діареї (волокна поглинають надлишок вологи). У яблуках містяться такі важливі природні кислоти, як яблучна, винна і лимонна. А в комплексі з дубильними речовинами ці кислоти зупиняють процеси гниття і бродіння в кишковику, дають можливість не відчувати метеоризму, здуття живота, сприяють природному очищенню і відновленню кишковика А здоровий кишковик — ключ до довголіття і здоров’я. Завдяки пектину яблука діють як дуже легке і абсолютно безпечне проносне. Для профілактики запорів найкраще вранці натщесерце з’їдати одне-два кислих яблука. Більш того, доведено, що яблука містять речовини, які зупиняють ріст ракових клітин в кишковику і печінці. Так що при проблемах з кишковиком буде корисним протягом дня з’їдати 1-2 яблука (крім 1-2 яблук натщесерце).

10. Корисні властивості яблук для зниження ваги. Щоб знизити вагу, слід 1-2 рази в тиждень влаштовувати розвантажувальні дні, а для профілактики вистачить 1 разу на місяць.

А ще потрібно знати такі нюанси:

• Спочатку потрібно визначити, які сорти яблук підходять саме вам, так як при підвищеній кислотності не можна їсти яблука кислих сортів, а при зниженій кислотності вони цілком доречні.

• Натерті плоди краще засвоюються, але не знімайте з них шкірку, так як під нею міститься більша кількість поживних речовин.

• На дієті найкраще вживати свіжі яблука або ж після мінімальної термічної обробки.

11. Користь яблук для печінки. Яблука очищують цей орган. Поїдаючи яблука, ми тим самим проводимо для своєї печінки процедуру детоксикації. Більш того, доведено, що яблука містять речовини, які зупиняють ріст ракових клітин в кишковику і печінці.1

12. Яблука — для здорових зубів. Вживаючи яблуко після прийому їжі, особливо вуглеводної, ми зчищаємо з зубів наліт і прочищаємо міжзубні проміжки. Це захищає наші зуби від карієсу. Звичайно ж, яблуко не замінить зубну щітку, але протягом дня тверде яблучко цілком справляється із завданням очищення зубів.

Яблуко — це унікальний продукт. Серед фруктів яблуко є дуже поширеним продуктом і практично цілий рік присутнє в нашому раціоні харчування. Яблука вживають в різному вигляді: з них готують компоти, які містять велику кількість вітамінів, варення, джем, повидло, або ж просто переробляють на сік.

Яблуко дуже часто називають плодом здоров’я — і це дійсно так. Яблука містять велику кількість вітамінів і мікроелементів. Також це один із легко засвоюваних джерел заліза. Яблука використовують не тільки для профілактики простудних захворювань, але і для лікування важких недугів, таких як злоякісні утворення. Достатня кількість калію допомагає стабілізувати кров’яний тиск, ну а кальцій просто необхідний для зміцнення зубної емалі і кісткової тканини. Не варто забувати, що яблука майже гіпоалергенні і їх можна вживати практично всім.

Ну і нарешті, яблука просто смачні. Їжте яблука і будьте здорові!

 

Рассылка
Список статей
Дополнительный набор в группы

Уникальная система оздоровления – ХАДУ.

Ждем Вас в г. Харькове по адресу: Ст.м. Площадь Конституции,
ул. Пушкинская, 5
Понедельник – 10.00
Среда – 10.30
Пятница - 18.00
Суббота – 10.00
Персональные тренировки

Тел. в г. Харькове:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

Сплав на байдарках

р. Ворскла (Украина) р. Псел (Украина)

1-10 августа 2013 года Вы можете присоединиться! Звоните прямо сейчас.

Телефоны для справок:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com

ВНИМАНИЮ ВСЕХ ЖЕЛАЮЩИХ!

Валеологический отдых

КРЫМ (Севастополь (бухты Севастополя, купание в море), Симеиз, гора Кошка, мыс Фиолент (купание в море), Балаклава (крепость), Херсонес (место крещения Всея Руси), Большой Каньйон (Ванна Молодости) –
15 - 30 сентября

Подробная информация по условиям
и организации отдыха по тел.
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com