Общественная организация
«ВАЛЕОЛОГИЧЕСКИЙ ЦЕНТР «АТЛАНТА»
Валеология
Путь к твоему здоровью
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

З давніх часів в країнах Середземномор’я і в Азії до редьци ставилися з великою пошаною. Так, в античні часи, чернавку величали не інакше як «подарунком Сонця» і до столу подавали на золотій тарелі.

Редька — патріарх світу овочів. Є відомості, що її їли ще в Стародавньому Єгипті, звідти вона перебралася в Елладу, потім в Рим і далі по всьому світу.

В особливій пошані редька була у народів давньої Греції та Риму. Аполлон порівнював вартість редьки з вартістю золота такої ж маси.

На Русі редька була одним з основних продуктів харчування. Особливо багато страв із редьки готували і їли в пісні дні, звідки й приказка: набрид гірше гіркої редьки. Проте, привізних овочів не було, а чорні коренеплоди були незамінним джерелом вітамінів протягом всієї зими.

Уже тоді редьку стали застосовувати не тільки в якості добавки або основного блюда, але і як ліки. У всіх стародавніх трактатах редьку вже згадували як засіб при різних захворюваннях. Стародавні лікарі радили застосовувати не тільки коренеплоди, а й масло, яке отримують із насіння.

Зараз відомо безліч сортів і гібридів редьки. Форма коренеплоду різниться в залежності від сорту і може бути круглою, довгастою і овальною. Колірна гамма шкірки коренеплоду редьки так само різноманітна. Це і найпоширеніші: чорного, білого і сірого забарвлення, і менш поширені: рожевого, фіолетового і зеленого кольорів. Навіть відомий всім редис насправді є різновидом редьки зі слабо-гострим смаком. Залежно від кольору шкірочки розрізняються коренеплоди і за смаком. Так, солодкою вважається редька зелена, а більш м’якою і ніжною є чорна редька. У їжу вживаються всі частини редьки. Листя використовують в салатах і супах, але для цього цілей підходить тільки молоде листя рослини. Коренеплід редьки корисний і смачний в сирому вигляді, але і в вареному і смаженому вигляді смакові якості редьки ніяк не гірші. Часто коренеплоди використовують для приготування салатів і закусок, супів, борщів і окрошок, овочевих і м’ясних страв.

Який же із коренеплодів корисніший? На це питання не можна відповісти однозначно. У кожній з груп є свої плюси і мінуси. В одній більше ефірних масел і вітаміну С, в іншій — вітамінів групи В і білків.

На довгий час зелена редька і дайкон витіснили нашу співвітчизницю — чорну редьку. І тільки зараз мода на неї повертається. Виявилося, що немає такого коренеплоду (крім хрону), який був би схожий на неї за смаком і складом. Недарма по користі їх разом з хроном ставлять в один ряд. Хоча, наприклад, салат з хрону зробити неможливо, а ось з редьки — будь ласка.

Перевага чорної редьки перед морквою і буряком, коренеплодами смачними і солодкими, була завжди.

Ефірних масел в чорній редьці більше, ніж в інших різновидах. Саме тому вона вважається кращим лікарем під час кашлю. В недалекому минулому чорна редька використовувалася як природний антибіотик. Але, на відміну від таблеток після її вживання не виникає ніяких побічних ефектів.

Склад коренеплоду:

У коренеплодах редьки різноманітний склад мінеральних речовин, органічних кислот, ферментів, ефірних масел, глюкозидів. У ній багато аскорбінової кислоти і вітамінів групи B. Редька на 13% складається з сухих речовин, 8% становлять вуглеводи, 2% припадає на білки. Приблизно на 85% редька складається з води. В складі коренеплодів редьки присутні: цукор, амінокислоти, солі калію, кальцію, заліза, натрію, фосфору, магнію.

Чим корисна редька:

Володіє протизапальними властивостями. Так само, як цибуля і часник, містить фітонциди (натуральні антибіотики). Сік чорної редьки з медом — хороший засіб для лікування бронхітів, кашлю й простудних захворюваннях.

Відмінний профілактичний засіб від простудних захворювань. 100 г редьки в день протягом одного тижня поверне життєві сили і енергію, зміцнить організм і підвищить його стійкість до вірусів.

Активізує внутрішні ресурси організму, має загальнозміцнюючу дію, особливо корисна взимку і ранньою весною, коли раціон збіднений на  вітаміни і мінерали.

Містить мінерали, які сприяють зміцненню стінок судин, а значить, і зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Рекомендується до споживання при підвищеному артеріальному тиску.

Зменшує кількість «поганого» холестерину в крові.

Покращує травлення — містить багато клітковини і добре стимулює діяльність кишковика.

Корисна при дисбактеріозі, так як служить їжею для корисних бактерій, які виробляють вітаміни і допомагають всмоктуванню поживних речовин.

До того ж, сік редьки, при регулярному вживанні, здатний значно поліпшити самопочуття людей, які страждають від хронічного бронхіту, ревматизму та інших хвороб суглобів.

При радикуліті використовують натерті на тертці коренеплоди редьки.

Для підвищення апетиту, виведення зайвої рідини з організму і спорожнення жовчного міхура крім кашки з редьки рекомендується вживати її сік.

Давньогрецькі лікарі застосовували редьку для лікування захворювань органів зору та травлення. Для лікування безлічі захворювань як універсальний засіб в середні століття використовували редьку з медом.

Ще з античних часів редьку визнають відмінним засобом для підвищення апетиту і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту. Лікарі в стародавні і середні віки за допомогою редьки боролися з поганим апетитом, лікували хвороби печінки, кишковика, шлунку і нирок, використовували для зміцнення стоншеного волосся.

Коренеплоди редьки сприяють підвищеного утворення жовчі, функціонуванню травних залоз, просуванню їжі по стінках кишковика. Також відомі своєю ефективністю антисклеротичні властивості редьки.Р

едька (або її сік) з медом допомагають при легеневих захворюваннях, роблячи кашель ефективним.

Суміш соків редьки, моркви і буряка допомагає позбутися анемії.

Сік редьки, яблучний і лимонний сік, змішані зі сметаною, тонізують і зміцнюють організм.

Використання редьки показано при частих запорах та інших порушеннях, пов’язаних з випорожненням кишковика, Теплий сік редьки рекомендують від запорів.

У сучасній народній медицині активно використовують сік редьки з медом при лікуванні коклюшу, бронхіту, тривалого сухого кашлю, гострих респіраторних вірусних захворювань.

Чистий сік редьки можна використовувати і в якості гарного антисептичного засобу.

Редьку використовують для збільшення лактації у годуючих матерів.

Ці коренеплоди є відмінним натуральним протиглистовим засобом.

Болі в суглобах при ревматизмі і подагрі зменшують за допомогою компресів з редьки. Для приготування компресу сік редьки змішують з сіллю і горілкою.

Застосування такого компресу ефективне при набряках, атеросклерозі, анемії.

Регулярне споживання соку редьки допомагає позбутися дрібних каменів в жовчному міхурі, так як в сокові містяться речовини, здатні розчинити їх (але пити треба саме сік: клітковина редьки може викликати здуття кишковика і болі в печінці).

Більш того, редька чудово справляється з очищенням жовчних проток, частково розчиняє і виводить камені з нирок і сечового міхура, а також допомагає вивести зайву воду з організму (Прощайте набряки!).

Правда, важливо розуміти, що перераховані тут корисні властивості редьки часом мають і побічні ефекти у вигляді нестерпних болів і непередбачених ускладнень, коли камені починають виходити з організму, не до кінця розчинившись.

Слід з обережністю вживати редьку людям з деякими видами захворювань тонкого кишковика (ентероколіти), підшлункової залози, нирок, серцево-судинної і травної системи (гастрити, виразки). То ж редька хоч і допомагає, але може і нашкодити.

Найкраще вживати редьку, натерту або порізану на тонкі пластини з додаванням кухонної солі, рослинного або вершкового масла, в поєднанні з яблуком або морквою.

Легкий вітамінний мікс: натерті овочі: зелену редьку, солодкий перець і моркву в рівних частках — змішують, заправляють невеликою кількістю оливкової олії і лимонного соку і потім додають подрібнену м’якоть зеленого яблука. У такий салат, замість зеленої, можна додавати білу японську редьку дайкон.

Важливо розуміти, що максимум користі можна «вичавити» виключно з сирої редьки. Правда з’їсти її багато не вийде. Зате злегка приварена або припарена редька сприймається смаковими рецепторами і організмом на «відмінно!» І при цьому зберігає в собі досить багато корисних речовин. Тому не зациклюйтеся на користь саме сирого продукту. Краще зробіть його не тільки корисним, але і смачним.

Редька, як і інші коренеплоди, прекрасно справляється зі збереженням вітамінів і мінералів протягом зими. Тому її вживання стає актуальним в зимово-весняний період, коли запаси організму вкрай виснажені.

Редька по-справжньому цінний продукт, а перерахувати всі її корисні властивості просто неможливо. Та для більшості наших співвітчизників цей овоч є всього лише черговим «героєм» рецептів народної медицини. Не більше того. Бо як продукт харчування даний коренеплід сприймають тільки найстійкіші і відважні — надто вже особливий у редьки смак. Але не всі редьки однакові, та й кулінарну обробку ніхто не відміняв.

Рассылка
Список статей
Дополнительный набор в группы

Уникальная система оздоровления – ХАДУ.

Ждем Вас в г. Харькове по адресу: Ст.м. Площадь Конституции,
ул. Пушкинская, 5
Понедельник – 10.00
Среда – 10.30
Пятница - 18.00
Суббота – 10.00
Персональные тренировки

Тел. в г. Харькове:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

Сплав на байдарках

р. Ворскла (Украина) р. Псел (Украина)

1-10 августа 2013 года Вы можете присоединиться! Звоните прямо сейчас.

Телефоны для справок:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com

ВНИМАНИЮ ВСЕХ ЖЕЛАЮЩИХ!

Валеологический отдых

КРЫМ (Севастополь (бухты Севастополя, купание в море), Симеиз, гора Кошка, мыс Фиолент (купание в море), Балаклава (крепость), Херсонес (место крещения Всея Руси), Большой Каньйон (Ванна Молодости) –
15 - 30 сентября

Подробная информация по условиям
и организации отдыха по тел.
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com