Селера — популярна овочева культура, поширилася вона по світу із Середземномор’я, де здавна використовувалася в їжу.
Селеру використовували ще в Стародавній Греції — прикрашали житло для захисту від нечистої сили, плели вінки для переможців. Вважалося, що рослина приносить удачу, і її часто збирали в зв’язку з часником і цибулею. Спочатку використовували як лікувальну рослину, і тільки в 17 столітті її стали вживати в їжу.
Листя селери цінують за аромат, стебла — за хрустку текстуру і соковитість, а коренеплоди — за багатий солодкуватий смак. Завдяки своєму аромату, селера може використовуватися як приправа, а корисні властивості, ще з часів античності, звели її в ранг лікарських рослин.
Селера — перевірений засіб народної медицини при захворюваннях нирок, порушенні обміну речовин, подагрі, ревматизмі, остеохондрозі, ожирінні та інших захворюваннях.
І стебло селери, і його коріння багаті корисними властивостями і мінералами.
Цілющі властивості кореня обумовлені його складом:
Аскорбінова кислота (вітамін С) — потужний антиоксидант, який нейтралізує дію вільних радикалів, активізує вироблення антистресових гормонів, послаблює алергічні реакції, сприяє придушенню осередків запалення, бере участь у відновленні тканин і підвищує адаптаційні можливості організму.
Вітамін В1 сприяє нормальному функціонуванню нервової системи, стабілізує діяльність серцево-судинної системи.
Вітамін В2 знімає нервову напругу, розслаблює гладку мускулатуру сечовивідних шляхів.
Калій зменшує набряки тканин. Це особливо важливо при артриті, артрозі і подагрі.
Органічний натрій має таку властивість, як підтримання кальцію в рідкому стані, завдяки чому сік селери надзвичайно корисний для профілактики і лікування захворювань суглобів.
Фосфор сприяє профілактиці змін в складі кісткової тканини.
Флавоноїди — група речовин безазотистої природи, що відноситься до фенольних сполук. Деякі з них мають здатність зміцнювати стінки судин.
Селера нормалізує водно-сольовий обмін, покращує роботу сечостатевої системи, зменшує прояви симптомів хвороб суглобів.
Екстракт насіння застосовують як спазмолітичний і знеболюючий засіб, що зменшує м’язові спазми, судоми і суглобові болі. Відомий і снодійний і заспокійливий ефект насіння селери.
Відварені коренеплоди використовують при обмороженнях рук і ніг.
У пошуку способів як зберегти молодість шкіри фахівці також радять звернути увагу на селеру.
Селера: калорії
Зелена селера для зниження ваги — продукт більш ніж відповідний, він буде відмінним здоровим снеком (перекускою — їжею для швидкого вгамування голоду або втіхи смаку) між основними прийомами їжі. У 100 г зелених паростків всього 13 ккал (менше, ніж в огірках). Корисність селери ще і в тому, що в 100 г овочу міститься 1,8 г рослинної клітковини, яка вимагає від організму додаткової енергії для засвоєння, тому калорійність селери називають «негативною». А ось калорійність білих коренів вища — 42 ккал на 100 г, та це істотно менше, ніж 77 ккал у картоплі, тому в багатьох дієтах для зниження ваги рекомендують провести заміну одних бульб іншими.
Виведення токсинів і розщеплення підшкірного жиру — ще два аргументи на користь селери під час зниженні ваги. Не забувайте про неї і під час інтервального голодування, щоб досягти бажаного ефекту.
З коренем селери приготуйте салат «селера-яблуко», який ще називають салатом краси: в невеликій ємності з щільною кришкою збовтайте 2 столові ложки оливкової олії, 1 столову ложку лимонного соку, трохи меду або кленового сиропу, 1 чайну ложку гірчиці, трохи чорного перцю. Натріть на тертці одне велике кисло-солодке яблуко і рівну йому кількість селери — перемішайте і заправте соусом. За смаком можна додавати в рецепт будь-яку запашну зелень, свіжі або в’ялені ягоди, насіння льону, кунжуту або соняшника.
І пам’ятайте, що для підтримки форми дієти недостатньо — потрібні ще й регулярні фізичні вправи!
Селеровий сік:
Починати ранок зі склянки селерового фрешу — останнє віяння моди. Однак необхідно пам’ятати, що наш організм більш чутливий до цілісних продуктів (овочей, а не свіжовіджатого соку), адже в значній мірі користь овочів обумовлена вмістом в них клітковини. Немає нічого поганого в тому, щоб випивати сік час від часу, проте зводити раціон до одноманітних прийомів їжі небезпечно, адже одне з головних правил здорового харчування — різноманітність.
Існують протипоказання при вживанні в їжу селери:
Головне протипоказання — вагітність і лактація. У мінімальних кількостях селера безпечна, але важливо обмежити її вживання. Насіння селери містить речовини, які викликають скорочення матки і можуть створити загрозу викидня. Речовина апіол, що міститься в стеблах, бульбах і листі селери, також викликає скорочення матки і може викликати кровотечу, тому не рекомендується вживати в їжу селеру під час менструацій.
У сирому вигляді не варто їсти будь-які частини рослини людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, краще піддати овоч тепловій обробці.
Селера — вкрай корисний продукт для людей похилого віку. Доведено вплив споживання селери на зниження рівня холестерину і цукру в крові, що є профілактикою атеросклерозу, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань. Селера корисна людям із запальними захворюваннями суглобів: артрит, артроз, ревматизм. Речовини з стебел селери мають сечогінну дію, допомагають видалити кристали сечової кислоти, що також корисно для хворих циститом і іншими захворюваннями сечостатевої системи.
Свіжа селера позитивно впливає на чоловічу статеву активність. Цей овоч містить рослинний гормон андростерон, який відповідає за прояв вторинних статевих ознак, рівень потенції і синтез власних статевих гормонів.
Ефірні олії, що добуваються з насіння селери, знижують больовий синдром. Кумарини, якими багата селера, допомагають при мігрені.
У їжу вживають всі частини рослини, використовується навіть насіння. Соковиті стебла і листя в основному їдять в свіжому вигляді, а бульби частіше тушкують, додають в рагу і супи. Теплова обробка дозволяє їсти цей овоч людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
При виборі потрібно звернути увагу на зовнішній вигляд рослини. Стебла і листя повинні бути пружними, щільними, світло-зеленими, рівномірного забарвлення. Селера має сильний специфічний запах, його відсутність може говорити про надмірне використання хімікатів.
Вживання селери в їжу підвищує життєвий тонус організму, усуває сонливість і апатію, прискорює виведення токсичних речовин. Введення в раціон селери є хорошою профілактикою вікових серцево-судинних захворювань, порушень водно-сольового обміну і запальних процесів.
Готуйте салати з селерою, болгарським перцем та іншими різнокольоровими овочами і заправляйте їх лимонним соком і оливковою олією.
Найвірніше правило для здорового харчування, якого потрібно дотримуватися незалежно від того, чи прагнете ви до зниження ваги чи ні, — це правило різнобарвної тарілки. Чим більші кольорів — тим краще. Додавайте стебла і корінь селери в будь-які страви. Завдяки глутаміновій кислоті в своєму складі, селера надає стравам особливого смаку. Більш того, шляхом висушування, з багатого солями овоча виготовляють ароматну селеровому сіль, яку обожнюють кулінари і схвалюють дієтологи.