Общественная организация
«ВАЛЕОЛОГИЧЕСКИЙ ЦЕНТР «АТЛАНТА»
Валеология
Путь к твоему здоровью
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

Продукти не бувають корисними або шкідливими, продукти бувають засвоєними або НЕ засвоєними.Максимальну користь від їжі можливо отримати, якщо поєднувати продукти таким чином, щоб користь кожного посилювалася за допомогою сусіда. Це можливо і дуже просто.Бувають випадки, коли дует чи тріо продуктів подвоює, а то і потроює користь від кожного окремого «соліста».

Яйця + помідори (яйця + цибуля) — вічна молодість

Найкорисніше — зробити з цих продуктів яєчню на рослинній олії. Цибуля і помідори містять багато  селену, який відіграє важливу роль у розвитку статевої системи організму. Ця речовина правильно засвоюється в поєднанні з вітаміном Е, який в свою чергу міститься в яйцях і рослинній олії. Продукти з вмістом цих мінералів потрібно вживати одночасно. Тому яєчня з цибулею або томатами, а ще краще — і з тим, і з іншим — відмінне джерело селену і вітаміну Е. Головне — вчасно зняти пательню із плити, так як довга термообробка ці корисні речовини руйнує.

Яйця + брокколі (яйця + шпинат) — життя без ПМС і остеопорозу

Жінки, які отримують з їжею необхідну кількість кальцію і вітаміну D, на 30-40% рідше страждають на ПМС (постменструальний синдром). Курячі яйця — найкраще природне джерело вітаміну D, а зелені суцвіття брокколі і листя шпинату багаті кальцієм, який без вітаміну D засвоюється погано. Листя шпинату, крім того, багате на вітамін К, який є важливим для згортання крові і для здоров’я кісткової тканини.З’ясувалося, що вітамін К працює в компанії ще з двома вітамінами — D і А, виконуючи роль регулювальника, направляючи кальцій туди, де йому місце, і забираючи його звідти, де його бути не повинно.Шпинат і брокколі — відмінні джерела бета-каротину — попередника вітаміну А. Крім того, такі дуети сприяють зміцненню скелета. А що буде, якщо ці продукти об’єднати? Наприклад, в омлеті або фріттаті — італійській яєчні з начинкою. А якщо ще додати сиру (джерело легкозасвоюваного кальцію), — вийде просто незвичайне поєднання!

Бобові + болгарський перець (насіння кунжуту + зелень) – джерело заліза і вітаміну С — геть  знімають втому

Дієтологи стверджують, що в раціоні кожної четвертої жінки не вистачає заліза. Та саме залізо і надає нам енергії! Проте нинішнє становище не виправити, якщо просто споживати їжу, багату на ці мікроелементи.Бобові — просто комора заліза, його там майже 12 мг на кожні 100 г продукту, більше, ніж в яловичій печінці (8,2 мг на 100 г). А кунжутне і соняшникове насіння — взагалі, — «залізна бомба» — в них міститься близько 61 мг заліза!Однак, як відомо, з печінки залізо засвоюється набагато краще (15-30%), тому що воно там гемове (м’ясне) — входить до складу гемоглобіну. Негемове (рослинне) залізо, яке надходить в організм з продуктами рослинного походження, засвоюється гірше (3-5%). Щоб запобігти розвитку анемії, квасолю і боби рекомендують поєднувати з фруктами і овочами, багатими на вітамін C.Спробуйте додати в страви з бобових червоний болгарський перець, а насінням кунжуту або соняшнику посипати салат з перцем і зеленню. Вітамін С, який міститься в паприці, петрушка, кріп, черемша, як ключ, відкриває для еритроцитів засіки, набиті корисним мікроелементом.Особливо така «парочка» буде корисною для веганів і вегетаріанців.

Помідори + рослинна олія — молодість шкіри і боротьба з раком

Лікопін — потужний антиоксидант, що міститься в томатах, знижує шкоду, яка наноситься епітелію сонцем. Рослинні жири допомагають лікопіну краще засвоїтися.Результати дослідження показали: у людей, які вживають в їжу багато оливкової олії, менше зморшок. А лляна олія, багата поліненасиченими жирними кислотами омега-3, сприяє поліпшенню стану шкіри і волосся.До того ж, томати і олія — просто створені для того, щоб їх їсти  разом.

Помідори + оливкова олія — профілактики інсульту

Оливкова олія і томати – основа середземноморської дієти, відомої своїм позитивним впливом на роботу серця і головного мозку. В оливковій олії міститься велика кількість олеїнової кислоти, що істотно знижує рівень шкідливого холестерину, який закупорює судини і провокує інсульт. У поєднанні з помідорами, багатими лікопіном (антиоксидантом), олія стає справжнім щитом від серцево-судинних, неврологічних захворювань і старіння.

Курка + морква міцний імунітет

Вітамін А у великій кількості присутній в моркві. А курка багата цинком. Поєднуючи ці продукти, ви допомагаєте організму зміцнити імунітет. При застуді кращого засобу, ніж курячий бульйон з морквою, просто не знайти.

Йогурт + насіння льону прекрасне травлення

Йогурти багаті пробіотиками, тобто корисними бактеріями. Щоб йогурти могли стати корисними для організму, їм на допомогу повинні прийти пробіотки – рослинні волокна. Останні у великій кількості містяться в насінні льону. Додавайте їх в йогурт, і ваша травна система подякує вам за це.

Зелений чай + лимон захист від paку

Катехіни, які присутні в зеленому чаї, уповільнюють ріст paкових клітин. Лимонний сік допомагає цим органічним речовинам засвоюватися.

Хліб + сир міцні кістки

Для того щоб кальцій добре засвоювався, в раціоні повинна бути ще і достатня кількість жирних кислот і білків. Тому вживайте хліб з сиром – забезпечите собі міцний скелет.

Шпинат + авокадо — чудовий зір

Якщо падає зір – налягайте на авокадо зі шпинатом. У шпинаті міститься багато корисних для зору лютеїну і вітаміну А. В авокадо їх ще більше, до того ж м’якоть плоду багата «хорошими» жирами, необхідними організму, які здатні розчиняти поживні речовини шпинату.

Вівсянка + яблука — здорові судини і здорове серце

 Якщо ваша робота пов’язана з розумовою діяльністю, їжте вранці вівсянку, і приправте кашу яблуками. У крупах містяться бета-глюкан і речовини, які захищають судини від холестерину. У яблуках багато флавоноїдів, які захищають організм від вільних радикалів і знешкоджують запальні процеси. Якщо цей сніданок запити апельсиновим соком – ефект посилиться. Апельсиновий сік і вівсянка є прекрасними засобами очищення судин і профілактики серцевих нападів.

Яловичина + червоне вино — здорові судини і здорове довголіття

Ізраїльські вчені довели, що м’ясо з червоним вином дуже корисне, оскільки зменшує рівень засвоєння холестерину, шкідливого для організму, який великими дозами надходить разом з м’ясом. Червоне вино містить чималу кількість поліфенолів, які гальмують процес всмоктування шкідливих сполук із шлунка і кишковика. Тому в кров надходить набагато менше холестерину. Всього один келих червоного винa після вечері з м’ясною стравою – і ви уникнете утворення холестеринових відкладень. Тільки дивіться, не захоплюйтеся алкoгoльними напоями!

Помідори + брокколізахист від раку

Існує величезна кількість рецептів, де томати гармонійно поєднуються з брокколі. Додайте їх в свій раціон, оскільки ці продукти мають гарні протипухлинні властивості. Вчені підтвердили це в ході експерименту на хворих раком щурах. У тварин, які їли тільки томати або брокколі, пухлини зменшилися на 34% і 42% відповідно. Щури, яким давали обидва продукти одночасно, поліпшили свої показники на 52%. Відомо, що ДНК людини і щура  дуже близькі, і те, що йде на користь хвостатим, частіше за все буде корисним і людині.

Цільнозернові крупи + цибуля джерело заліза і цинку

У цільнозернових крупах (рисовій, гречаній, вівсяній, кукурудзяній, пшеничній) міститься багато заліза і цинку, однак ці речовини слабо поглинаються організмом самостійно. Допомогти їм затриматися і виконати оздоровлюючу роботу зможуть цибуля або часник, багаті сіркою. Примітно, що останні відмінно взаємодіють як в сирому, так і в термічно обробленому вигляді.

Яйця + бринза  —  краще засвоєння кальцію

Кальцій краще засвоюється, якщо вживати його разом вітаміном D. Звичайно, найбільше цього вітаміну синтезується під впливом ультрафіолету, тому влітку корисніше буде ласувати бринзою або іншими сирами на сонечку. Взимку ж краще готувати поживні і смачні сендвічі з бринзою, яйцем, лососем і листям салату. Така комбінація дасть вам оптимальну кількість обох речовин.

Чорний перець + куркума —  протизапальний ефект

Чорний колір добре поєднується з жовтим не тільки в одязі або інтер’єрі — для деяких продуктів це також актуально. У перці міститься алкалоїд пиперин, він володіє протисудомним і знеболюючим ефектом. У парі з куркумою, відомою як відмінний антисептичний, антибактеріальний і протизапальний засіб, перець стає чудовим помічником в лікуванні і загоєнні ран, пухлинних захворювань, хвороби Альцгеймера, розсіяного склерозу, артриту та ін.

Брюссельська капуста + оливкова олія джерело вітаміну К

Вітамін K міститься в брюссельській та цвітній капусті, а його дефіцит часто викликає кровоточивість ясен. Цей вітамін відноситься до числа жиророзчинних, тому допомогти йому засвоїтися зможе оливкова олія – найкорисніша серед усіх рослинних.

Яблука + какао потужний антиоксидант

Флавонол кверцетин, що міститься в шкірці червоного яблука – потужний протизапальний засіб. У поєднанні з антиоксидантами какао, яблука стають чудовим засобом від атеросклерозу. Ця пара прекрасно поєднується у смачному і корисному десерті – шоколадно-яблучній пасті.  Рецепт приготування: перекрутіть яблука на м’ясорубці (попередньо видаліть із яблук кісточки), перемішайте з какао і цукровим піском, варіть протягом години. Потім додайте в каструлю вершкове масло — і вже через 25-30 хвилин десерт буде готовий. Викладіть його в банки, дайте вихолонути і помістіть в холодильник для зберігання.

З якими продуктами краще поєднувати кисломолочний сир?

Кисломолочний сир – продукт, знайомий з дитинства. Але для того, щоб він був корисним для організму та фігури, поєднувати його з іншими продуктами потрібно правильно. Як саме?

Славнозвісні сирники – це зовсім не дієтична страва, бо вони смажаться на маслі або олії, а ще за рецептом до них додається цукор. Цей традиційний український смаколик досить калорійний, тому тим, хто хоче позбавитися зайвої ваги, ласувати ним слід обережно. Споживайте сир інакше, а саме поєднуйте його зі шматочками фруктів, сухофруктів, горіхів чи просто з медом – так ви принесете користь фігурі.

Найкраще вживати кисломолочний сир з:

— овочами (капустою, огірками, перцем, морквою, гарбузом, кабачком);

— фруктами (яблуком, грушею, динею) та ягодами;

— медом.

З деякими продуктами сир «не дружить», бо вони перешкоджають нормальному засвоєнню корисних речовин. До таких недружніх сирові продуктів відносять:

— цукор та жир у великих кількостях;

— каву;

— шоколад;

— алкогольні напої.

Кисломолочний сир ідеально поєднується з насінням та спеціями. У такому гастрономічному тандемі швидше засвоюються білки та виводяться різні токсини.

Найпростіші правильні поєднання, що стануть у пригоді кожного дня:  

— сир з нежирною сметаною або не солодким йогуртом;

— салат з сиром та овочами;

— сир з подрібненими свіжими фруктами (яблуко, апельсин, груша, виноград);

— ліниві сирні вареники на пару;

— сир з медом та горіхами;

— сир з розпареними сухофруктами (курага, родзинки, чорнослив.)

Якщо ж ви не дуже любите кисломолочний сир у сирому вигляді, спробуйте змішати його в блендері з йогуртом, ягодами або фруктами (але цукру не додавайте). В результаті вийде дуже смачний напіврідкий фруктовий коктейль. Любителям гостренького сподобається солона сирна паста. Просто змішайте кисломолочний сир, часник та зелень у блендері і намажте на крекери чи тости.

Які продукти можна їсти перед сном?

У сучасному світі сніданки, на жаль, знецінюються. А часом багато хто забуває або просто не встигає пообідати. Тому у вечірній і нічний час включається неймовірної сили апетит, який змушує змітати все на своєму шляху.  Чи варто перекушувати на ніч? Давайте дізнаємося.

Вчені давно спростували міф про те, що правило «не їсти після 18-ї» навряд чи працює. Тим більше, як не заморити вимогливого черв’ячка, коли повернувся з роботи пізно або занадто замотався і не встиг поїсти вдень? В такому випадку потрібно приймати їжу за кілька годин до сну. Зовсім інша справа – що саме ви будете їсти. Пам’ятайте, що вечеря не повина бути головною їжею за весь день. Якщо приділити належну увагу сніданку і обіду – вечірню трапезу можна замінити звичайним йогуртом або легким салатом. Також слід запам’ятати кілька наступних правил:

  • У першій частині дня їжа перетравлюється набагато краще, ніж у другій. Тому головний акцент варто робити все ж на ранковому прийомі їжі. Не варто обтяжувати шлунок в пізній час: є високий ризик, що страва не перетравиться повністю, почнеться бродіння, а зайві калорії осядуть на стегнах і животі. Крім того, від занадто солодкої або жирної їжі, з’їденої вночі, можуть виникнути коліки і біль в травному тракті.
  • Перекушуйте за 3-4 години до того, як збираєтеся лягати спати. Якщо ж майже валитесь з ніг, але все одно хочете їсти – замініть їжу склянкою нежирного молока або кефіру.
  • На ніч відмовтеся від прийому їжі з високим вмістом жирів або вуглеводів і віддайте перевагу продуктам, що містять білок.
  • Не лягайте спати, тільки поївши. Шлунок повинен встигнути пертравити весь вміст.
  • Намагайтеся не втомлювати організм виснажуючими дієтами, які лише мотивують зайвий раз зазирнути до холодильника. Тільки правильне комбінування збалансованого харчування і фізичних навантажень дасть змогу почуватися добре.

А тепер давайте розберемося, які продукти краще їсти перед сном, щоб запобігти шкоди правильному харчуванню та здоров’ю шлунково-кишкового тракту.

Шоколад

Багато хто відмовляється від солодощів, вважаючи їх забороненими. Кілька шматочків темного гіркого шоколаду не тільки притуплять голод — якісна солодкість містить антиоксиданти і мінімум цукру. Чорний шоколад допомагає при низькому тиску, піднімає настрій і навіть допомагає позбавитися зайвої ваги.

Мигдаль

Зазвичай дієтологи радять не їсти горіхи на ніч. Але жменька мигдалю – відмінне рішення для пізнього перекусу. Він сприятливо впливає на травлення, знижує рівень холестерину, а також містить магній.

Курячий бульйон

Легкий бульйончик – прекрасна альтернатива, якщо ви любите перші страви, але не встигаєте нормально пообідати. Крім того, тепла рідина діє заспокійливо і готує організм до сну. А ось супів з жирним м’ясом і бобовими слід уникати. До речі, вживання великої кількості рідини на ніч сприяє набряклості обличчя вранці.

Індичка

М’ясо птиці не тільки корисне, але і досить поживне. Найкраще для нічного перекушування підійде запечена або відварна індичка без соусу.

Нежирний сир або кефір

Ідеальні для тих, хто слідкує за вагою. Незважаючи на низьку калорійність — добре насичують організм.

Салат з тунцем

Смачна і корисна риба абсолютно підійде для прихильників дієт. Додайте листя салату або пекінську капусту, додайте трохи оливкової олії – апетитна вечеря готова!

Каша

Ми звикли, що каша – символічне блюдо для сніданку. Деякі крупи дійсно важкі для перетравлення. Однак пластівці з цільного зерна, зварені на воді, цілком підійдуть для пізньої вечері.

Поєднання продуктів — один з найбільш простих і ефективних інструментів для поліпшення травлення, позбавлення від зайвих сантиметрів, підвищення бадьорості і легкості.Можливо, ви вже інтуїтивно відкрили для себе і дотримуєтеся деяких з наведених правил. А може бути, вам здається, що тільки роботу під силу дотримуватися їх щодня. У будь-якому випадку, існують ситуації, в яких правила оптимального поєднання продуктів можуть стати в нагоді кожному — під час хвороби і в процесі одужання, після будь-яких оперативних втручань, в періоди значного фізичного і інтелектуального навантаження або стресу, в період після важкого застілля, а також якщо ви мама і годуєте дитину грудьми або просто хочете найкращим чином організувати харчування дитини.

Рассылка
Список статей
Дополнительный набор в группы

Уникальная система оздоровления – ХАДУ.

Ждем Вас в г. Харькове по адресу: Ст.м. Площадь Конституции, ул. Пушкинская, 5 Понедельник – 10.00, Четверг – 11.00, Суббота – 12.00 Ст.м. Площадь Конституции, ул. Пушкинская, 5 Вторник – 19.00, Четверг – 19.00, Суббота – 12.00

Тел. в г. Харькове:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48

Сплав на байдарках

р. Ворскла (Украина) р. Псел (Украина)

1-10 августа 2013 года Вы можете присоединиться! Звоните прямо сейчас.

Телефоны для справок:
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com

ВНИМАНИЮ ВСЕХ ЖЕЛАЮЩИХ!

Валеологический отдых

КРЫМ (Севастополь (бухты Севастополя, купание в море), Симеиз, гора Кошка, мыс Фиолент (купание в море), Балаклава (крепость), Херсонес (место крещения Всея Руси), Большой Каньйон (Ванна Молодости) –
15 - 30 сентября

Подробная информация по условиям
и организации отдыха по тел.
+38 (050) 935-49-21
+38 (098) 26-38-239
+38 (063) 115-30-48
e-mail: atlanta121212@gmail.com